Haapamäki, Martti

Martti Haapamäki.jpg

Aihe

koululaitos, seurakunnat

Klikkaa asiasanoja selataksesi muita aineistoja samasta aiheesta.

Biografia

Martti Haapamäki syntyi Keuruun Haapamäellä maanviljelijäperheeseen. Hän valmistui ylioppilaaksi Haapamäen yhteiskoulusta ja kansakoulunopettajaksi Sortavalan seminaarista. Toimittuaan opettajana Tuusniemellä ja Vehmersalmella hän palasi Keuruulle kirkonkylän kansakoulun johtajaksi ja opettajaksi vuonna 1939.

Sota keskeytti pian työn. Haapamäki osallistui talvi- ja jatkosotaan Taipaleen rintamalla ja Viipurinlahdella. Sotilasarvoltaan hän oli kapteeni.

Haapamäki teki elämäntyönsä koulunjohtajana ja luokanopettajana. Hän kehitti Keuruun kansakoululaitosta johtokunnan ja koululautakunnan sihteerinä eläkkeelle siirtymiseensä saakka ja oli mukana myös perustamassa Keuruun yhteiskoulua. Hänen vastuullaan oli myös kyläkoulujen toiminta. Haapamäki toimi pitkään kunnanvaltuuston ja -hallituksen jäsenenä ja oli monin tavoin mukana kulttuuritoiminnassa, mm. kirjastolautakunnassa ja perustamassa nuorisoseuraa.

Opetus- ja kulttuuritoiminnan ohella hän työskenteli vuosikymmeniä sivutoimisena Keuruun seurakunnan taloudenhoitajana.

Kaikessa toiminnassaan Haapamäki pyrki ottamaan huomioon eri osapuolet oikeudenmukaisesti ja tasapuolisesti, mikä loi pohjan luottamukselliselle yhteistyölle.

Martti Haapamäen perheeseen kuuluivat vaimo Alli (os. Antila) ja kolme lasta.


Elinvuodet

1910-1987

Muuta merkittävää

Martin veli, Erkki Haapamäki, aloitti keuruulaisten lasten ja nuorten määrätietoisen musiikkikasvatuksen ja perusti Keuruun Soittajapojat vuonna 1952.