Keuruulaisen postitoiminnan historiaa

002.jpg
003.jpg
004.jpg
005.jpg

Aihe

postitoimipaikat, postiliikenne, Keuruu, historia

Klikkaa asiasanoja selataksesi muita aineistoja samasta aiheesta.

Kuvaus

Tietoa keuruulaisen postitoiminnan alkuvaiheista. Mukana Raimo Varpulan laatimat kartta ja taulukko Keuruun postitoimipaikoista.

Tekijä

Mistä on kyse?

Vielä 1860-luvulla postinkulku Keurusseudulla oli sangen vaatimatonta. Vanha postitie kulki kyllä reitillä Jyväskylä - Keuruu - Alavus - Vaasa, mutta posti ei pysähtynyt Keuruulla. Kunnallishallinnon rakentaminen vuosikymmenen loppupuolelta alkaen lisäsi kuitenkin postinkuljetuksen tarvetta, kun erilaisten viranomaisten lähettämien kirjeiden ja kuulutusten määrä kasvoi. Siinä vaiheessa posti saatiin kulkemaan Keuruun, Pihlajaveden ja Multian kirkonkylien välillä noin kerran viikossa.

Maaseutupostitoimistoja oli ylipäänsä koko maassa vain vähän. G.A. Serlachius teki Keurusseudun yhteiselle kuntakokoukselle vuonna 1876 aloitteen postitoimiston saamiseksi Mänttään. Kuntakokous kuitenkin torppasi hankkeen, ja vastusti myös sitä seurannutta postiylihallituksen esitystä postitoimiston perustamisesta Keuruun kirkonkylään. Postitoimiston kannattajat kuitenkin lopulta voittivat, ja Keuruun ensimmäinen postitoimisto aloitti toimintansa pappilan rakennuksessa vuonna 1878. Postinhoitajaksi valittiin neiti Angelika Bergroth. Postin paikka vaihtui seuraavina vuosina tiheästi, ja vuonna 1889 toiminta vakiintui pastorinna Forsmanin omistamaan Rauhalaan.

Postinhoitaja neiti Amanda Kepplerus rakennutti postille oma talon vanhan kirkon eteläpuolelle, kirkon ja kirkkoherranpappilan väliin.