Tuplat

Vielä sotien jälkeen asuintaloissa oli ​yleensä ​kahdet ​ikkunat ​- ulko-ja sisäikkunat. Keväällä kesäajaksi sisäikkunat irroitettiin ja vietiin varastoon. Ilmojen jälleen viilennyttyä syksyllä tuplat asennettiin jälleen paikoilleen. Oikean ikkunan paikalleen laittaminen varmistettiin kovertamalla puukolla ikkunan karmiin ja samalle paikalle pokiin latinalaiset numerot ikkuna kohtaisesti. Usein ikkunoiden väliin laitettiin jäkälää ja lisäksi koristeeksi punamarjallisia puolukanvarpuja. Mikä oli sitten perustelu, kun joillakin ikkunoiden väliin oli vielä laitettu puoliavoin täysi tulitikkulaatikko?

Ikkunat olivat tähän aikaan raoiltaan enemmän tai vähemmän väljiä. Sanottiin, että niistä veti, eli käteen tunsi hyvin ilman virtauksen ulkoa sisälle.

Nykyajan kumi-tai styrox-tiivisteitä ei tunnettu. Rakoja yritettiin tiivistää kangassuikaleilla, villalankapunoksilla, jne. Yksinkertaisemmin tiivistäminen tapahtui ostamalla sekatavarakauppasta n.4 cm leveätä valkoista ikkunaliimapaperia. Ulkoikkunoita ei liimattu, mutta sisäikkunoiden raot ikkunan ympäri peitettiin liimapaperilla. Näin oli veto poistettu 100%:sti koko talven ajaksi. Eikä lämpö päässyt karkaamaan tuvasta.

Aihe

ikkunat, vuodenajat, lämpö

Klikkaa asiasanoja selataksesi muita aineistoja samasta aiheesta.

Kuvaus

Tauno Kuoppala kertoo, miten ennen vanhaan huollettiin asuinrakennusten ikkunoita eri vuodenaikoina.

Tekijä

Julkaisija

Keuruun kaupunginkirjasto