Keuruun pitäjänmakasiini

Vuonna 1857 annettiin julistus siemen- ja hätäapujyvästöjen perustamisesta. Se määräsi, että maan jokaiseen pitäjään oli perustettava lainajyvästö. Tarkoituksena oli tallettaa hyvien satovuosien aikana viljaa, jota voitiin katovuosien sattuessa lainata siemeneksi korkoa vastaan. Kukaan ei kuitenkaan kontrolloinut menikö vilja tähän tarkoitukseen vai käytettiinkö se ravinnoksi.

Keuruulla jyvästön makasiinirakennus valmistui 1860-luvulla ennen suuria kato- ja nälkävuosia. Se sijaitsi alun perin kirkkoaukiolla, jossa oli myös kruunun eli valtion viljamakasiini. Nykyiselle paikalleen rakennus siirrettiin vuonna 1896.

Lainajyvästöjen tehtävät siirtyivät aikanaan valtion viljavarastoille ja siemenviljaa välittäville kauppaliikkeille. Keuruulla jyvästön toiminta lopetettiin vuonna 1952. Manttaalikunta lahjoitti rakennuksen kotiseutuyhdistys Keurusselän Seuralle. Makasiinia on käytetty sen jälkeen mm. sementtivalimon ja osuuskaupan varastona, minkä vuoksi sieltä on purettu viljalaarit ja alkuperäinen välipohja. Rakennuksen ulkoasu on säilynyt lähes ennallaan.

Aihe

Keuruu, makasiini, katovuodet, viljalainat, siemenvilja, hirsirakennukset, varastot, näyttelyt, manttaalikunta, kotiseutuyhdistykset, kirkonkylät

Klikkaa asiasanoja selataksesi muita aineistoja samasta aiheesta.

Kuvaus

Keuruun pitäjänmakasiini on 1860-luvulla valmistunut Keuruun lainajyvästön rakennus, josta lainattiin siemenviljaa tarvitseville korkoa vastaan.

Tekijä

Julkaisija

Keuruun museo