Kirjailijakoti Vuorela

Runoilija Einari Vuorelan (1889–1972) synnyinpaikka on Keuruun Jukojärvellä. Vuorelan tilan rakennuksia ja pihapiiriä vaalitaan Einari Vuorelan ja hänen puolisonsa kirjailija Laura Soinne-Vuorelan (1897–1992) kirjailijaelämäntyön kunnioittamiseksi.

Vuorelan ensimmäiset asukkaat olivat Einari Vuorelan vanhemmat Aapeli ja Kristiina Vuorela, jotka tulivat vuonna 1880 Multian Härkäahosta Jukojärven Virkajärven torppareiksi. Aapeli Vuorela oli tunnettu rakennusmies. Hänen kätensä jälkiä ovat mm. useat lähiseudun kansakoulut ja tilojen päärakennukset, kaikkiaan viitisenkymmentä rakennusta.

Perheeseen syntyi kymmenen lasta. Torppa itsenäistyi heti torpparilain tultua voimaan vuonna 1919. Nuorin poika Vilho jäi asumaan taloa. Vuorelan asuinrakennus paloi vuonna 1933. Nykyiset rakennukset rakensi vuosina 1934–35 Viljo Vuorela apunaan Onni Korhonen.

Jonkin aikaa talo oli vuokrattuna vieraille, kunnes vasta-avioituneet Einari Vuorela ja Laura Soinne ostivat talon itselleen vuonna 1939 ja alkoivat viettää siellä kesiään. Einari Vuorela toimi opettajana Keuruun Jukojärven koulussa vuosina 1947–56. Talviasuntona he eivät Vuorelaa käyttäneet.

Vielä Einari Vuorelan jäätyä eläkkeelle ja muutettua perheineen Tuusulan Iloniemeen he palasivat kesäajaksi Vuorelaan. Saapuminen ajoitettiin aina pihatuomen kukinnan ajaksi. Runoilija Einari Vuorela kuoli 10.7.1972 Helsingissä. Sen jälkeen Vuorelan käyttö jäi vähäisemmäksi.

Vuorelassa voi vierailla sopimuksen mukaan oppaan johdolla. Kirjailijakodissa järjestetään talon henkeen sopivia tapahtumia ja tilaisuuksia. Perinteinen Vuorela-vaellus vaelletaan Einari Vuorelan vanhaa koulupolkua Multialta Vuorelaan.

Aihe

Jukojärvi (Keuruu), Vuorela, Einari, kirjailijat, kirjailijakodit, kulttuurikohteet, Soinne-Vuorela, Laura, rakennukset

Klikkaa asiasanoja selataksesi muita aineistoja samasta aiheesta.

Kuvaus

Vuorela Keuruun Jukojärvellä on kirjailija Einari Vuorelan (1889 - 1972) synnynpaikka ja perheen kesäkoti. Talo ja pihapiiri ovat alkuperäisessä kunnossaan.

Julkaisija

Keuruun kaupunginkirjasto

Luontiajankohta

2021

Geolocation