Maria Raunion polku

Maria Raunion nimeä kantava polku avattiin Raunion 145-vuotissyntymäpäivänä 26.5.2017.  Polku on 700 metriä pitkä ja se alkaa Lapinsalmen sillalta jatkuen rantaraittia pitkin pääkirjaston ohi Seiponniementien risteykseen.

Maria Raunio, o.s. Saarinen (1872–1911) oli keuruulainen ompelija, työväenliikkeen toimitsija ja puhuja. Räätäli Erland Saarisen tyttären lapsuudenkoti sijaitsi nykyisin Tarhiansuun talona tunnetun kiinteistön tuntumassa, Tarhia-järveen laskevan törmän päällä.

Raunio oli yksi Suomen ja maailman ensimmäisitä naiskansanedustajista. Hän toimi SDP:n kansanedustajana 1907–1909 edustaen Vaasan läänin itäistä vaalipiiriä. Hänet tunnettiin erityisesti varattoman väestön puolestapuhuja.

Raunio lähti siirtolaiseksi Yhdysvaltoihin Oregonin Astoriaan. Raunio toimi Astoriassa työväenliikkeen agitaattorina ja Toveritar-lehden toimittajana vajaan vuoden ennen kuin teki itsemurhan syyskuun alussa 1911 ollessaan vain 39-vuotias. Hänet on haudattu Astorian eteläpuolelle Greenwoodin kalmistoon.

Lähde:
www.keuruunveraja.fi/items/show/211

Aihe

Keuruu, Raunio, Maria, kansanedustajat, tiennimet

Klikkaa asiasanoja selataksesi muita aineistoja samasta aiheesta.

Kuvaus

Maria Raunion polku on kuulunut Keuruun tiennimistöön vuodesta 2017.

Julkaisija

Keuruun kaupunginkirjasto

Luontiajankohta

2021