Sodan vaiheita ja elämää Keuruulla

Sotakesä
Oli ollut rauhallisempaa rintamilla, kunnes vihollinen hyökkäsi kesäkuun 9 p:nä ap. Heti alkoi jännittyneisyys. Pian rupesi kulkemaan evakkojunia. Alkoi tulla suruviestejä enemmän kuin ennen. Junia keskeytettiin ja ne myöhästyivät useita tunteja. Suomalaisten täytyi perääntyä yhä rintamalla. Lomalla olevien miesten lomat loppuivat. Heidän täytyi lähteä joukkoihinsa. Uutisissa kerrottiin, että taas oli luovutettu se ja se paikkakunta. Kunnes eräänä jo kerrottiin, että Viipurissa on kovat taistelut. Suomalaiset taistelivat sitkeästi, mutta raskain tappioin heidän täytyi vetäytyä. Viipurin pohjoispuolella taisteltiin ankarasti. Antrean eteläpuolella oli veljeni taisteluissa. Mutta ei hän kaatunut. Kun sitten eräänä aamuna heräsin, oli Erkki lomalla. Kun hän oli lomalla, tuli aselepo ja vähän ajan perästä rauha. Mutta millainen rauha, Venäjä vaati Suomelta maa-alueita, lentokenttiä, sotalaivat kaikki, rahaa dollareina 300 milj. ja y.m.

Sitten oli saksalaisten poistuttava Suomesta. Etelä-Suomesta he poistuivat suosiolla. Mutta pohjoisessa he rupesivat polttamaan kyliä ja siltoja. Nyt piti sotia Saksaa vastaan. Suomalaiset etenivät yhä pohjoisemmaksi. Mutta vieläkin siellä tapellaan. Saksalaiset rupesivat ottamaan panttivankeja ja uhkasivat tappaa heidät, ellei sotatoimia heitä vastaan lopeteta. Nyt on melkein kaikki vangit päässeet vapaaksi. Nyt ovat saksalaiset polttaneet Rovaniemen, ettei sen 700 rakennuksesta ole jäljellä 7 kymmentä. Mutta kyllä ne häviävät, sillä ei niitä ole niin paljoa siellä, että ne olisivat voittamattomia.

Sankarihautajaisissa
Olin sankarihaudalla Keuruulla. Siellä haudattiin monta isänmaan puolustajaa. Täältä Huttulasta oli kaatunut Veikko Kuukkanen. Haudalla ammuttiin kunnialaukauksia. Kunkin sankarin osalle ammuttiin kolme laukausta. Pian kului aika ja juna saapui myös pian. Se kulki nopeasti, kun oli pikkuisen myöhästynyt. Kun tulimme kotiin, söin heti. Illalla menimme Kuukkaseen. Äiti, isä ja minä. Siellä oli jo vieraita korviketta juomassa. Siellä oli hyvää pullaa ja kakkua. Viivyimme siellä pari tuntia. Miehet menivät katselemaan ulkorakennuksia. Minä menin heidän kanssaan. Siellä oli eräs toinen poika, jonka kanssa pian tutustuin. Pian lähdimme pois.
Kuukkasilta oli kaatunut ainoa poika.

Kotiuttamisaikana
Nyt on sota loppunut Suomen kohdalta. Miehet palaavat sotatoimista. Junissa ei saanut paljon siviilimatkustajia olla. Junat myöhästyivät. Tänne Huttulaankin tuli miehiä kotiin. Joka paikassa pidettiin ja pidetään kotiuttamisjuhlia. Niissä miehet otetaan ystävällisesti vastaan. Siellä on jumalanpalveluksia ja sitten tarjotaan korviketta ja virvokkeita. Kotirintamalla ei nyt ole työn puutetta. Mutta ei tahdo olla työpaikkoja kaikille. Mutta ehkäpä ne työolot järjestyvät aikanaan. Monella miehellä ei ole juuri ollenkaan omia vaatteita, siksi valtio antaa heille asetakin, lakin, housut ja kengät.

Pitkä lupa
Itsenäisyyspäivän jälkeen saimme pitkän loman, melkein koko viikon. Keskiviikkona alkoi ja seuraavalla viikolla tiistaina loppui. Itsenäisyyspäivänä menin ensin Haapamäelle siskon luo. Saara-siskoni lähti mukaan. Menimme sinne kymmenen junalla aamulla. Mailis-siskollani on pieni poika. Ei vielä vuodenkaan vanha. Poika on aina iloinen ja leikkisä. Kahdentoista junalla tulimme Keuruulle. Menimme Kansallispirtille sotilaiden vastaanottojuhlaan. Ihmisiä oli salissa niin paljon, että täytyi tunkemalla tunkeutua sinne. Esittäjän ääntä kuului, mutta ei näkynyt häntä. Juhlaa kesti melkein klo 5 asti. Sitten tarjoiltiin korviketta pullan kera. 5:deltä alkoivat elokuvat. Kuvan nimi oli ”Miesmalli”. Se oli kiva kuva. Kun se loppui, menimme asemalle. Siellä tapasin tuttuja poikia, joiden kanssa juttelin. Juna oli myöhässä. Mutta pian kului aika jutellessa. Juna saapui ja puolen tunnin kuluttua olimme Huttulassa. Juoksin kotiin ja heittäydyin uupuneena vuoteelle.

Rauhan tultua
Euroopassa on tullut rauha ja sota on päättynyt. Se on kestänyt jo viisi vuotta. Saksa on menettänyt paljon tässä sodassa. Taistelut on taisteltu. Kovimmat taistelut olivat Saksan alueella. He puolustivat maataan viimeiseen saakka. Saksalle tuli ankarat rauhanehdot. Saksalaisen sotaväen täytyi lähteä Tanskasta ja Norjasta. Eikä heitä paljon jää Saksaankaan. Saksan johtajat on vangittu tai teloitettu. Hitlerin, Göringin ja Dönitzin sanotaan kuolleen, mutta en tiedä, onko se totta. Dönitziä on ajettu takaa Alpeille asti. Kenraali Jodl allekirjoitti rauhansopimuksen Saksan puolesta. Kenraali Eisenhover allekirjoitti liittoutuneitten puolesta. Rauhasta täytyisi tulla lopullinen, sillä rauha rakentaa. Sota sortaa.

Aihe

Huttula, sota-aika, Kansallispirtti

Klikkaa asiasanoja selataksesi muita aineistoja samasta aiheesta.

Kuvaus

Vuonna 1932 syntyneen Veikko Kinnusen ainekirjoituksia sodan ajalta. Niissä hän kertoo sodasta sen eri vaiheissa ja sen vaikutuksesta keuruulaisten elämään.